Naomi Klein – O značaju pokreta OWS i potrebi stvaranja kontrainstitucija


Naomi Klein – O značaju pokreta OccupyWallStreet i potrebi stvaranja kontrainstitucija

Okupacija Volstrita potvrđuje nepredvidivost otpora, ističe Naomi Klajn. Takođe, protivno onome što se propoveda u mejnstrim medijima, ljudi nisu apatični i nezainteresovani. Šta više, u narodu postoji jaka želja za povezivanjem, za iskustvom življenja u dekomodifikovanom prostoru; postoji glad za radikalnim idejama.

Prostor koji zauzima OWS pruža mogućnost susretanja, upoznavanja, razmene iskustava i učestvovanja u drugačijim međuljudskim odnosima, življenje alternative onome za šta su tako arogantno tvrdili – i dalje tvrde! – da nema alternativu.

Sa druge strane, poučena iskustvom iz alterglobalističkog pokreta, Naomi smatra da postoji opasnost od zloupotrebe amorfnosti pokreta od strane reformista koji će, oslanjajući se na postojeću infrastrukturu i rukovođeni “realnim” očekivanjima, zatomiti probuđenu energiju, sputati maštu i razvejati veliki san.

Upravo to – radikalno oslobađanje mašte – je ono što nam je danas potrebno, ističe Naomi. A za ostvarenje velikih snova potrebne su nam radikalno demokratske institucije.

prevod: Sabo Tabi

[kontra-punkt.info]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: