Tamara Opačić – Zagrebačko prakticiranje direktne demokracije


Tamara Opačić – Zagrebačko prakticiranje direktne demokracije

Hrvatska se pridružila velikom globalnom prosvjedu protiv dominacije neoliberalnog kapitalizma koji se na današnji dan održao u gotovo tisuću svjetskih gradova. Oko pet tisuća građana Zagreba okupljenih na glavnom zagrebačkom trgu održalo je plenum na kojem su direktno demokratskim putem odlučili da će se sastati i iduće subote u isto vrijeme te okupirati Trg bana Jelačića.

Kako je i najavljeno, okupljanje je na Trgu bana Jelačića započelo u 18 sati. Prosvjed protiv diktata politike, banaka i korporacija se u isto vrijeme održao u Splitu, Puli i Rijeci, a ranije ovog dana i u Bujama. Zagrebački prosvjed podržali su studenti, članovi sindikata, nezaposleni i aktivisti civilnih udruga. Okupljanje je počelo čitanjem manifesta pokreta 15.O i pismima podrške različitih organizacija, a kao uvertira u plenum, okupljenima se dijelio letak s objašnjenjem direktno demokratskih načela.

Prosvjednicima se s govornice obratio i novinar  Drago Pilsel koji je svoje kolege pozvao da se suoče s činjenicom da smo “postali roblje”.

Nakon završetka službenog dijela, uslijedilo je glasanje je odlučeno da se ostane na Trgu i održi plenum na kojem će se građani dogovoriti oko zajedničkih inicijalnih zahtjeva i daljnjih akcija. Svoje zahtjeve mogao je izložiti tko god je htio, a svim onima koji se nisu držali civiliziranog tona oduzeto je pravo riječi – u jednom trenutku jedan od građana je nakon zazivanja Isusa i Marije uzviknuo “Za dom spremni”, nakon čega je na Trgu nastalo glasno negodovanje.

“Ova država me u 2011. poziva da se borim protiv onoga za što sam se borio 1991. To sada i radim i jako mi je drago biti jedan od nas 99 posto”, poručio je jedan od građana s Trga. Tijekom redanja građana u iznošenju zahtjeva, organizatori su poručili kako policija zahtjeva isključenje razglasa, a ukoliko se to ne dogodi, najavljeno je njihovo privođenje. Okupljeni prosvjednici izglasali su kako ne žele da se isključi razglas te da će, ukoliko dođe do uhićenja, pružiti potporu organizatorima ispred policijske postaje. Potom se Trgom zaorilo: “Svi za jednoga, jedan za sve!”

Nakon gotovo jednosatne rasprave i iznošenja prijedloga plenum je usvojio sljedeće zahtjeve: održavanje plenuma na nižim razinama sve do gradskih četvrti, nadzor referenduma za ulazak u EU, demokratizaciju HRT-a i zaštitu javnih dobara kao što su šume, vode i obrazovanje. Prosvjednici su potom predlagali akcije za daljnje djelovanje među kojima se našao prijedlog sindikatima da državu povede u generalni štrajk, podizanje svog novca iz banaka, poništavanje glasačkih listića, bojkotiranje korištenja goriva i uvođenje vožnje biciklima te okupiranje Trga. Plenum je izglasao da se zahtjeva pokretanje generalnog štrajka, nastavak održavanja plenuma i okupacija Trga. Plenum je završen najavom okupljanja za iduću subotu u 18 sati, nakon čega se planira okupacija do ispunjenja zahtjeva ili do trenutka kada građani odluče drugačije

Izvor: konktra-punkt.info, H-Alter

Sažeti zapisnik sa prvog narodnog plenuma

Pročitajte zapisnik s plenuma održanog 15. listopada na Trgu bana Jelačića nakon službenog dijela prosvjeda 15.O. Na dnevnom su redu bile dvije točke: rasprava o zajedničkim zahtjevima i daljnjim akcijama

Nakon završetka službenog dijela prosvjeda 15.O u 19 sati prosvjednici su većinom glasova odlučili ostati na Trgu i na direktnodemokratski način odlučiti o zajedničkim zahtjevima i daljnjim akcijama.

Na plenumu su mogli raspravljati i glasati svi zainteresirani građani pod uvjetom da se rasprava vodi u tolerantnom tonu. Svatko tko je želio imao je priliku reći svoj zahtjev ili prijedlog i to u svoje ime, a ne u ime stranke, udruge ili organizacije.

Policija je naložila da se isključi razglas prijeteći uhićenjem organizatora službenog dijela prosvjeda. Plenum je izglasao da ne želi isključiti zvuk i da će svi prosvjednici ići na policiju ukoliko organizatori budu uhićeni. Moderatorice su obavijestile da je razglas vraćen organizatorima te da je nabavljeno alternativno ozvučenje.

Građani su redom izlazili pred plenum i iznosili zahtjeve, od ukidanja zabrane okupljanja na Markovom trgu do ulaganja u obnovljive izvore energije. Neki od govornika istaknuli su kako bi se trebali organizirati lokalni plenumi, odnosno kako bi u svakoj gradskoj četvrti ljudi trebali moći sami odlučivati o njima bitnim pitanjima.

Više je puta istaknuto da je kapitalistički sustav neodrživ te je poručeno da ne smijemo dopustiti da manjina koju čine političari i ekonomska elita i dalje gazi naša prava.

Raspravljalo se i o potrebi za revizijom proračunskih izdataka, pristupanju Europskoj uniji te o projektu samoodrživih gradova.

Nakon gotovo jednosatne rasprave plenum je glasanjem usvojio zahtjeve koje je većina građana spominjala u svojim prijedlozima.

  • Odlučivanje na referendumima – građani moraju aktivnije participirati u donošenju bitnih odluka
  • Nadzor referenduma za ulazak u Europsku uniju – građani imaju pravo nadzirati valjanost provođenja referenduma. Trenutno građanski nadzor provodi samo GONG, kojega dijelom financira EU. Potrebno je uključiti i druge građanske inicijative u nadzor referenduma.
  • Demokratizacija Hrvatske radio televizije – HRT je javna televizija i morala bi davati puno više prostora hrvatskim građanskim inicijativama.
  • Revizija mirovinskog i zdravstvenog sustava – želimo besplatnu, svima dostupnu zdravstvenu skrb te transparentan i održiv mirovinski sustav. 
  • Zaštita javnih dobara (zdravstvo, obrazovanje, vode, šume…) – protivimo se daljnjoj privatizaciji javnih dobara.

Nakon izglasavanja inicijalnih zahtjeva, plenum je raspravljao o daljnjim akcijama. Prosvjednici su predlagali bijeli štrajk, kolektivno podizanje novca iz banaka, poništivanje glasačkih listića na predstojećim izborima pa čak i bojkot svih kapitalističkih proizvoda.

Plenum je odlučio da će zahtijevati od sindikata pokretanje generalnog štrajka.

Također je odlučeno da se idući plenum održati u subotu 22. listopada u 18 sati na Trgu. Prosvjednici su izglasali okupaciju Trga pa se pozivaju svi zainteresirani da ponesu deke, šatore i vreće. Okupacija će trajati do ispunjenja zahtjeva ili do trenutka kada građani na plenumu odluče drugačije.

Plenum je završen u 20:22. Prosvjednici su se mirno razišli.

Za sve detaljnije informacije vezane uz aktivnosti prije subotnjeg plenuma pratite stranicu http://15october.net/hr/ i Facebook stranicu 15.O (worldrevolution) in Croatia.

Izvor: SlobodniFilozofski.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: